SH -> kotisivulle päivitetty 19.10.2014 © 2015 Sakari Hannula

[Kotisivulle]
[Matkat]

Praha 2014

Prahan linna Ravintola Nebozizekin terassilta nähtynä Tanssiva talo Vasemmalla Juutalaiskorttelit, oikealla Pieni puoli

Tämän vuoden kesälomamatkani kohde oli Praha, jossa olen ollut jo kolmesti aiemminkin; yksi viikon matka vuonna 1998, ja kaksi lyhyempää reissua vuonna 2001, joista toinen omalla autolla. Tällä kertaa matkakaverinani oli naapurini Toni, joka ei ollut Prahassa käynyt aiemmin.

Tulin vielä kerran Prahaan, sillä halusin nähdä, miten kaupunki oli 13 vuodessa muuttunut. Toisaalta aikaisemmilla reissuilla minulla oli ollut filmikamera, jolla tuli otettua paljon vähemmän kuvia kuin näin digiaikana. Tahdoin nyt kiertää kaupunkia dokumentoiden sitä.

Historiaharrastuksestani johtuen tahdoin tutustua myös Theresienstadtin gettoon ja Theresienstadtin poliisivankilaan, joissa en ollut ennen käynyt. Muita uusia kohteita olivat mm. erinomainen sotilasilmailumuseo, mielenkiintoinen Kansallismonumentti sisältä, kaunis Loreton kirkko, viehättävä Pienen puolen (Mala Staran) kaupunginosa sekä arkkitehtoorinen Messualue.

Muuten kaupunki oli hyvinkin tutun oloinen, enkä suuria muutoksia havainnut. Toki uusia taloja oli rakennettu ja vanhojakin entisöity, mutta edelleen kaupunki tuntui vähän liikaa isolta turistirysältä kaikesta kauneudestaan huolimatta. Ruoka ja juoma olivat edelleen suhteellisen edullista - ja paljon edullisempia kuin Bratislavassa vuonna 2012 - mutta sisäänpääsymaksut lähes kaikkialle sekä erilliset kuvausluvat rokottivat lompakkoa.

Kuvia otin tällä kahdeksan päivän matkallani hieman yli 2.400. Suurehkoon kuvamäärään oli syynä niin aikaisemmilta matkoiltani saatu kaupunkituntemus, kaupungin keskeisten alueiden melko kompakti koko, hyvä joukkoliikenne kuin tuttuun tyyliini kattava ennakkosuunnittelu. Vaikka muutama mielenkiintoinen kohde jäi näkemättä, en usko, että enää mieleni tekee takaisin Prahaan; nyt tuntuu, että se on nähty ja koettu riittävissä määrin.

Tässä kertomuksessa on 1.073 kuvaa jaettuna katselun helpottamiseksi 16 osioon:

Laajoja ja suppeita kuvakulmia kaupunkiin:
Näkymiä (63 kuvaa)
Muistomerkit (49 kuvaa)

Arkkitehtuuria:
Joen itäpuoli (121 kuvaa)
Joen länsipuoli (85 kuvaa)
Uudempi arkkitehtuuri sekä kubismi (66 kuvaa)
Kirkot (98 kuvaa)

Erityiskohteita:
Prahan linna (70 kuvaa)
Kansallismonumentti (42 kuvaa)
Troja (25 kuvaa)

Leppoisampaa tunnelmaa:
Elo ja olo (56 kuvaa)
Liikkeellä (32 kuvaa)
Muut (58 kuvaa)

Teknologiaa:
Ilma-alukset (86 kuvaa)
Maakulkuneuvot (59 kuvaa)

Kolmannen valtakunnan jälkiä:

Praha on Tsekin tasavallan pääkaupunki ja oma hallintoalueensa. Siellä on n. 1,24 miljoonaa asukasta, ja Tsekin tasavallassa n. 10,5 miljoonaa.