SH -> kotisivulle päivitetty 15.9.2012 © 2015 Sakari Hannula

[Kotisivulle]
[Matkat]

Wien 2012

Ylempi Belveder -palatsi Ilmatorjuntatorni (Flakturm) VII L Iloinen ronsu, siis norsu, Sveitsiläisessä puutarhassa

Tänä vuonna oleskelin kesälomamatkallani kahdessa kaupungissa, Bratislavassa ja Wienissä. Bratislavan osuudesta on oma kertomuksensa.

Olin aiemmin kierrellyt Wienissä joulukuun alun sunnuntaina vuonna 2003 pitkän välilaskun aikana 5 tuntia. Kaupungin keskustassa kulkiessani jäi kaupungista tylsän ja hieman vastenmielinen paikan vaikutelma. Oli lähes autiota; ei näkynyt autoja, muutama jalankulkija seisoi punaisissa valoissa odottamassa pääsyä tyhjän kadun ylittävälle suojatielle katsoen vihaisesti minua, joka kehtasi kävellä punaisia päin. Nälkä kurisi vatsassa, kun mistään ei löytynyt avointa ravintolaa. Onneksi löytyi imbiss, jonka wurstit täyttivät vatsan.

Olin jo kuitenkin muutaman vuoden haaveillut käyväni Bratislavasta, ja koska sinne pääsi kätevimmin Wienin kautta, niin ajattelin yöpyä paluumatkalla Wienissäkin. Koska minua varoitettiin, että Bratislavassa ei ole kokonaiseksi viikoksi katsottavaa, päätin olla Wienissä kolme yötä. Matkakohteita suunnitellessani luin erilaisia matkaoppaita ja kuvateoksia kaupungista sekä kaupungin omia nettisivuja, ja totesin pian, että kaupungissa aikomani aika on niin lyhyt, että tulen näkemään vain pienen osan kiinnostavista kohteista. Koska tämän matkan lennot ja hotellit oli jo lukittu, alkoi mieleen nousta ajatus, että taidanpa joutua menemään Wieniin vielä ainakin kerran - ja ajatus sai kyllä vahvistuksen reissun aikana.

Wienissä on sekä keisarillista loistoa, kehittyvää ja kasvaa pääkaupunkia että germaanisia piirteitä, joita arvostan: hyvää ruokaa ja juomaa, sekä täsmällisyyttä ja toimivuutta; minusta siis täysi vastakohta Italialle! Saavuin kaupunkiin myös varmasti parhaalla mahdollisella tavalla, eli katamaraanijokilaivalla tunnin ja kahdenkymmenen minuutin Tovananristeilyn päätteeksi.

Tässä kertomuksessa on 334 kuvaa jaettuna katselun helpottamiseksi 11 osioon:

Keskeiset nähtävyydet - mistä matkaoppaat ja kaupungin nettisivut kertovat (67 kuvaa)
Palatsit - keisarillista loistoa (45 kuvaa)
Hundertwasser - kiehtovaa arkkitehtuuria (17 kuvaa)
Uudempi arkkitehtuuri - Wienin ei ole pelkästään keisariaikaa (25 kuvaa)
Kirkot - muutama hengellinen rakennus (28 kuvaa)
Muistomerkit - monumentteja, patsaita, veistoksia yms. (18 kuvaa)
Sotaisaa - bunkkereita, kasarmeja ja sotamuseo (33 kuvaa)
Raatihuone - lähellä hotelliani, ja meneillään olevien elokuvajuhlien tapahtumapaikka (19 kuvaa)
Matkalla - kuvia liikkuessani jokilaivalla, ratikoilla ja metroilla (26 kuvaa)
Muut - herättivät mielenkiintoni kulkiessani (34 kuvaa)
Suosikit - omat suosikkikuvani ja -kohteeni (22 kuvaa)

Wien Itävallan tasavallan pääkaupunki sekä oma osavaltionsa. Siellä on n. 1,7 miljoonaa asukasta, ja Itävallassa n. 8,5 miljoonaa.

Linkkejä:
Wienin kaupunki