SH -> kotisivulle päivitetty 8.7.2015 © 2015 Sakari Hannula

[Kotisivulle]
[Matkat]

Varsova 2011

Pyhän Annan kirkon kellotornista Linnanaukiolle Stalinin hampaan itäinen sisäänkäynti Majdanekin krematorion 5-pesäinen ruumiiden polttouuni edestä

Tämä oli toinen matkani Varsovaan ja neljäs Puolaan. Krakovan reissua lukuunottamatta kaikki Puolanmatkani ovat olleet kestoltaan valitettavan lyhyitä. Tämäkin reissu oli vain neljän päivän mittainen, ja niistäkin yksi meni Lublinin retkeen. Matkaseuranani oli ystäväni Jaakko.

Varsovassa, kuten vähäisen kokemukseni mukaan myös muualla Puolassa, ihmiset ovat ystävällisiä, ruoka ja olut hyvää, kun taasen liikenne sekä tiet ovat melko katastrofaalisia. Varsovassa oli tapahtunut viime käyntini jälkeen, siis 8,5 vuodessa, muutama helpostikin havaittava muutos: keskustaan oli noussut paljon tornitaloja, ja metrolinjan ensimmäinen reitti oli otettu käyttöön.

Netti ja iPad olivat tälläkin reissulla erinomaisia apuvälineitä. Kuvauskohteeni olivat kirjanmerkkeinä OffMaps 2 -applikaation kartassa iPadissani, joka gps:n avulla kertoi lähimpänä olevat kohteet. Tarvittaessa lisätietoa pystyi hakemaan netistä. Ostin kaksi puolalaista prepaid-sim-korttia; n. 2,5 euroa maksaneen kännykkään ja n. 5 euroa maksaneen iPadiin. Valitsemani operaattori, Play, ei liene Puolan paras, sillä niin datan siirtonopeus kuin kaupunkien ulkopuolisen verkon kattavuus jättivät paljon toivottavaa.

Hotellissa, niin 5 tähden majapaikka kuin olikin, oli huoneessa vain langallinen dataverkko. Onneksi olin varautunut pienikokoisessa langattomalla reitittimellä, joten iPadillakin pääsi hotellin verkon kautta nettiin.  

Jälleen kerran matkustin historian ja arkkitehtuurin perässä, ja niinpä suurin osa kuvista käsittelee niitä. Kuvia otin reilut 620, joista 309 päätyi kotisivuilleni. Kuvat on jaettu 8 aliosioon. (Kuvat on käsitelty uudelleen heinäkuussa 2016.)

Miehitysten jäljet - synkkää historiaa (51 kuvaa)
Sosialistinen realismi - jykevää arkkitehtuuria (28 kuvaa)
Arkkitehtuuri - vanhoja palatseja ja moderneja tornitaloja (53 kuvaa)
Majdanek - Lublinin keskitysleirin eli Majdanekin museo Lublinissa (55 kuvaa)
Stalinin hammas - suosikkini, 230 m korkea Kulttuurin ja tieteen palatsi (18 kuvaa)
Ylhäältä - Varsova hieman ylempää nähtynä (19 kuvaa)
Lublin - Puolan 9. väkirikkain kaupunki (25 kuvaa)
Muut - otoksia matkan varrelta (51 kuvaa)

Varsova on Puolan tasavallan pääkaupunki sekä Masovian voivodin (eli läänin) pääkaupunki. Siellä on n. 1,72 miljoonaa asukasta, ja Puolassa n. 38,20 miljoonaa.

Linkkejä:
Varsovan kaupunki
Varsovan matkailusivut
Varsova Wikitralevissa