SH -> kotisivulle päivitetty 3.12.2011 © 2015 Sakari Hannula
Varsova 2011
edellinen | alkuun | seuraava
[Kotisivulle]
[Matkat]

Lublin

Trinitariaanien torni ja Lublinin katedraali

Lublin on n. 350.000 asukkaan kaupunki Varsovasta kaakkoon. Autolla kaupunkien välimatka on n. 170 km. Kaupunki on myös samannimisen voivodin (vastaa lääniä) pääkaupunki. Ensimmäiset merkittävät asutuksen tulivat alueelle 500-luvulla, ja 700-luvulla sinne rakennettiin ensimmäinen linnoitus. Nimi Lublin on mainittu historiankirjoissa ensimmäisen kerran 1198, ja kaupunkioikeudet se sai 1317. Kaupungin keskeisiä nähtävyyksiä ovat sen linna ja katedraali, ja nykyään se on Puolan yhdeksänneksi väkirikkain kaupunki.

Puolan itsenäistyttyä 1918 toimi maan ensimmäinen hallitus hetken aikaa Lublinissa. Kaupungissa oli myös vireä juutalaisyhteisö, joka käsitti n. 40 % kaupungin asukkaista.

Kansallissosialistisen Saksan miehitysaikana Lublin - kuten moni muukin Puolan kaupunki - oli terroritoimien tapahtumapaikkana. Kaupungin laidalle perustettiin keskitysleiri, josta on oma osionsa. Saksalaisten operaatio Reinhardtin päämaja oli entisessä Stefan Batorin lukiossa, ja operaatiossa varastettujen rahojen sekä arvoesineiden varasto oli entisessä tyttöjen taloudenhoitokoulussa.

Operaatio Reinhardtissa oli tarkoitus murhata ns. kenraalikuvernementin puolanjuutalaiset tuhoamisleireissä. Tässä holokaustin suurimmassa murhavaiheessa keväästä 1942 kesään 1943 surmattiin ainakin 1,7 miljoonaa juutalaista sekä tuntematon määrä ei-juutalaisia Belzecin, Sobiborin ja Treblinkan tuhoamisleireissä sekä Majdanekin keskitysleirissä.

Puna-armeijan vallattua Lublinin heinäkuussa 1944 julisti Neuvostoliiton kontrolloima Puolalaisen kansallisen vapautuksen komitea sen tilapäiseksi Puolan pääkaupungiksi.

Heinäkuussa 1980 Lublinin ja läheisen Swidnikin työläiset aloittivat massalakkojen ensiaallon, minkä seurauksena syntyi Solidaarisuus-liike.