SH -> kotisivulle päivitetty 22.8.2012 © 2015 Sakari Hannula

[Kotisivulle]
[Matkat]

Bratislava 2012

Pyhän Annan kirkon kellotornista Linnanaukiolle Stalinin hampaan itäinen sisäänkäynti Majdanekin krematorion 5-pesäinen ruumiiden polttouuni edestä

Minun piti jo muutama vuosi sitten matkustaa Bratislavaan, mutta suunnitelmat muuttuivat. Tänä vuonna matka sitten toteutui. Koska Bratislavaan ei ole suoraa lentoa, päätin mennä sinne Wienin kautta. Paluumatkalla olin muutaman päivän Wienissa, mistä on oma kertomuksensa.

Wienin lentokentältä matkustin slovakialaisella postibussilla Bratislavan linja-autoasemalle. Matka kesti tunnin, ja maksoi 7,20 euroa, missä oli euro lisämaksua matkalaukusta.

Bratislava ei ole mikään metropoli, vaan ennemminkin tulee mieleen maakunnan pääkaupunki - mikä se lähinnä olikin Tsekkoslovakian vähempimerkityksisen osavaltion pääkaupunkina. Onneksi olin saanut kaupungissa aikaisemmin käyneiltä ystäviltäni varoituksen, että siellä ei olisi viikoksi nähtävää - mikä pitikin oikein hyvin paikkansa. Olin kaupungissa neljä vuorokautta, mutta kolmessakin kaupungin olisi jo nähnyt.

Vaikka olin kaupungissa heinäkuun puolivälissä, oli siellä yllättävän hiljaista. Lähinnä turisteja tuntui olevan Aasiasta ottamassa kuvia toisistaan.

Englannilla pärjäsi hyvin kaikkialla, mutta hinnat olivat nousseet etukäteistiedoistani muutaman vuoden takaa. Suomalaisella matkailusivustolla kerrottiin kruunu- (eli paikallisittain koruna-) aikaan oluen maksaneen alle euron, ja kahden hengen syövän 20 eurolla. Nyt kolmisen vuotta euroaikaa elettyä - Slovakia otti euron käyttöön 1.1.2009 - nuo hinnat sai kertoa kahdella, ja vähän ylikin. Missä entisessä itä-Euroopan kaupungissa tupla-espressot maksavat yli 3 euroa, kysynpä vaan!

Jälleen kerran matkustin historian ja arkkitehtuurin perässä, ja niinpä suurin osa kuvista käsittelee niitä. Tässä kertomuksessa on 363 kuvasivua, ja se on jaettu 12 aliosioon, jotta ahdistus helpottaisi.

Jos haluat nopeasti katsastaa suurimmat nähtävyydet:
Devin - linna on yksi Slovakian merkittävimmistä kansallisista monumenteita (39 kuvaa)
Linnakukkula - Bratislava komea linna kukkulan laella (20 kuvaa)
Slavin ja Kamzik - Puna-armeijan monumentti sekä tv-torni (23 kuvaa)
Sillat - 4 siltaa Tonavan yli, upeimpana Uusi silta ja sen korkeuksissa oleva UFO-ravintola (23 kuvaa)

Jos haluat yleiskuvan kaupungista ja sen muista keskeisistä nähtävyyksistä:
Keskeiset nähtävyydet - ne mistä matkaoppaat ja kaupungin kotisivut kertovat (83 kuvaa)
Yleisnäkymät - laajempia näkymiä kaupunkiin myös maanpinta korkeammalta (29 kuvaa)
Muistomerkit - muistomerkkejä, monumentteja, patsaita, suihkulähteitä jne. (39 kuvaa)

Jos edelliset ovat liian tavanomaista:
Muut - kuvia erilaisista kohteista, jotka ovat kulkiessani herättäneet huomioni (38 kuvaa)
Muu arkkitehtuuri - näistä rakennuksista en tiennyt mitään etukäteen (28 kuvaa)
Matkalla - kuvia bussimatkalta Wienistä sekä jokilaivamatkalta (17 kuvaa)
Elo ja olo - ruokaa, juomaa, ravintoloita (25 kuvaa)

Sekä pikakatsaus:
Suosikit - omat suosikkikuvat ja -kohteet (24 kuvaa)

Bratislava on Slovakian tasavallan pääkaupunki sekä itsehallintoalue. Siellä on n. 465.000 asukasta, ja Slovakiassa n. 5,4 miljoonaa.

Linkkejä:
Bratislavan kaupunki
Bratislavan matkailusivut