SH -> kotisivulle päivitetty 24.6.2016 © 2016 Sakari Hannula

[Kotisivulle]
[Matkat]

Berliini 2015

Valtakunnanrautateiden Freidrichstrassen ilmasuojabunkkeri Viimeinen jäljellä oleva BT-6 -tyyppinen vartiotorni Berliinissä Etualalla Potsdamer Platzin rautatieaseman eteläinen sisäänkäynti, taustalla pohjoinen

Tämä oli jo kuudes matkani Berliiniin, eikä varmasti ollut viimeinen kerta. Suosikkikaupunkini vetovoimaa minuun kasvaa vain. Seuraavaa matkaa odotellessa löydän tv- ja youtube-dokumenteista, lehdistä, kirjoista ja internetistä aina vaan uusia kuvaus- ja tutustumiskohteita.

Kohdelista on niin pitkä, että sitä ei ole mahdollista toteuttaa viikon matkan aikana. Nytkin jäi neljännes aiotuista kohteista kuvaamatta - eikä siinä ollut kuin osa aina vaan kasvavalla Berliini-listalla jo olevista kohteista.

Tämän kertaisista kohteista suuri osa oli kaukana toisistaan ja etäällä keskustasta. Niinpä iso osa päivästä kului joukkoliikennevälineissä. Jälleen kerran pitää kehua Berliinin joukkoliikennettä sekä liikennelaitoksen iPhone-reittisuunnitteluappia.

Sää ei tällä kertaa suosinut. Ensimmäinen päivä oli sateinen, pari seuraavaa pilvisiä ja viileitä. Näiden päivien kuvista tuli aika pliisuja; rakennus tasaharmaata taustaa vasten ei vaan toimi. Seuraavat pari päivää olivat sitten upeat, aurinkoista ja mukavan lämmintä, mutta loppupäivät olivat aivan liian kuumia minulle. Kaupungissa 32 astetta tuntuu jo uunilta.

Hotellini Scandic Berlin Potsdamer Platz oli uusi, hyvä ja erinomaisella paikalla. Lähellä oli Potsdamer Platz Arkaden -kauppakeskus, Potsdamer Platzin asema, Mendelsohn-Bartholdy-Parkin U-juna-asema oli aivan vieressä, eikä pitkä matka ollut myöskään Sony Centeriin, jonka panimoravintolan terassilla kävin joka ilta sen omaa olutta särpimässä kirjaa lukien.

Tämä matka varmisti sen, minkä jo arvelinkin, eli että hintahakupalveluihin ei kannata luottaa. Tiesin, minkä hotellin halusin. Trivago kertoi, että se on halvin Booking.comilla. Katsoin sitten suoraan Booking.comista, ja sain sieltä hotellin 5 e/yö halvemmalla kuin Trivagon kautta!

Tässä kertomuksessa on 560 kuvaa jaettuna katselun helpottamiseksi 13 osioon:

Kolmas valtakunta:
Kylmä sota:

Muuta:
Bundeswehrin sotailmailumuseo (68 kuvaa)
Charlottenburg (15 kuvaa)
Uudempi arkkitehtuuri (44 kuvaa)
Fürsteneberg/Havel (14 kuvaa)
Olo ja elo (25 kuvaa)
Muut (89 kuvaa)

Berliini on Saksan liittotasavallan pääkaupunki ja oma osavaltonsa. Siellä on n. 3,51 miljoonaa asukasta, ja liittotasavallassa n. 81,77 miljoonaa.