SH -> kotisivulle päivitetty 25.11.2005 © 2015 Sakari Hannula
3. VK:n rakennelmat | Sachsenhausen | 3. VK:n muistopaikat
Maamerkit | Tierpark | Potsdamer Platz | Spandau | Planet Pro Berlin | Muut
[Kotisivulle]
[Matkat]

Berliini 2005

Tiikerit elbaa Vškeš alkaa olla kohtalaisesti Mausoleumi

Tämä matka oli kolmas reissuni Berliiniin, ja kestoltaan tähän mennessä pisin. Tällä kertaa olin reissussa yksin, kun taas aikaisemmin olin tutustunut kaupunkiin hyvän paikallistuntemuksen omaavan seuralaisen kanssa. Keskeisimmät kohteet sekä metro- ja paikallisjunasysteemi olivat jo onneksi tulleet tutuiksi, ja niinpä liikkuminen kaupungissa sujui helposti.

Koskaan aikaisemmin en ollut suunnitellut mitään matkaa näin hyvin etukäteen kuin nyt. Olin tehnyt kohdelistan, jossa 6 A4-sivulla oli printattuna 39 varsinaista kohdetta, joissa halusin käydä tutustumassa ja kuvaamassa. Lisäksi oli 9 kohdetta "jos ehtii" -merkinnällä. Kohteet olivat numeroitu, karttaan oli merkitty kohdetta vastaava numero, ja jokaisesta kohteesta oli listassa osoite, aukioloaika, pääsymaksu ja lähin metro- ja/tai paikallisjuna-asema sekä niille liikennöivät linjat.

Kohdelista, iloinen mieli sekä suuri mielenkiinto tutustua suosikkikaupunkiini sai aikaan sen, että 8 päivässä luppoaikaa ei jäänyt kuin yksi ilta ja puolet viimeisestä päivästä. Muuten riensin kohteelta kohteella! Yhtenä päivänä kunnon ruokailu jäi väliin, ja normaalin päivittäisen espressonikin ehdin juoda vain viimeisenä päivänä. Hyvää saksalaisolutta sentään muistin nauttia, ettei iho vain päässyt kuivumaan. Jalkoihin tuli muutama rakko, ja iltaisin uneen pääsi helposti :) Itse nautin koko matkasta suunnattomasti; ajatukset irtaantuivat täysin arjesta, ja koin sekä näin paljon uutta ja opettavaista.

Tämänkertaisen matkan aiheena oli Kolmas valtakunta; sen rakennelmat ja tapahtumapaikat Berliinissä. Näin myös ensimmäisen kerran Brandenburger Torin - molemmilla aikaisemmilla kerroilla se oli ollut remontissa pressun alla. Kiinnostavia asioita löytyi myös kohdelistan ulkopuolelta kuten Planet Pro Berlin -bileet, joissa juhlin "vapaailtani", eutanasiaohjelman muistomerkki Tiergartenstrassella sekä Panoramapunkt Berlin eli näköalatasanne Potsdamer Platzilla.

Kahdeksan päivää ja kohdelista toi kotiintuomisina 889 digikuvaa. Määrä olisi ollut suurempi, ellen olisi joka ilta käynyt päivän otoksia läpi ja poistanut "turhat". Etukäteissuunnittelun ja karsinnan johdosta harvinaisen suuri osuus kuvista - 416 kappaletta - päätyi kuvakertomukseen, ja siksi olen jakanut kertomukseni 9 aliosioon:

Kolmannen valtakunnan rakennelmat - reissun pääkohteet (54 kuvaa)
Sachsenhausenin keskitysleirimuistopaikka - opettavainen kokemus (63 kuvaa)
Kolmannen valtakunnan muistopaikat ja -merkit - museoita ja historiaa (57 kuvaa)
Berliinin maamerkit - ne tunnetuimmat nähtävyydet (46 kuvaa)
Tierpark Berlin-Friedrichsfelde - Itä-Berliinin eläintarha (16 kuvaa)
Potsdamer Platz - yhdistyneen Berliinin keskus (23 kuvaa)
Spandau - Berliinin läntisin kaupunginosa (22 kuvaa)
Planet Pro Berlin - teknobileet Strasse des 17. Juni -kadulla (24 kuvaa)
Muut - tavallisia kaupunkimatkakuvia (111 kuvaa)

Berliini on Saksan Liittotasavallan pääkaupunki sekä oma osavaltionsa. Siellä on n. 3,4 miljoonaa asukasta, ja Saksassa n. 82,4 miljoonaa.

Linkkejä:
Berliini
Berliinin turisti-info
Berliinin nähtävyydet 1
Berliinin nähtävyydet 2
Berliinin nähtävyydet kaupunginosittain
Berliini-info
Berliini A-Z