SH -> kotisivulle päivitetty 25.2.2015 © 2015 Sakari Hannula
edellinen | alkuun | seuraava
[Kotisivulle]
[Kuvia]

Patarein museovankila

Ovet kutsuvasti auki Vahtitorneja oli useampaa mallia Ulkoilupihojen kattoa

Nähtyäni hiljattain netissä kuvia Patarein museovakilasta päätin tehdä päivämatkan Tallinnaan kunhan sääennuste lupaisi matkapäiväksi aurinkoista keliä. Toki halusin samalla matkalla näppäillä kuvia myös kauniista Tallinnasta; nämä kuvat löytyvät toisaalta. (Kuvat on käsitelty uudestaan helmikuussa 2015.)

Patarei valmistui vuonna 1840 merilinnoitukseksi. Vuodesta 1864 se toimi kasarmina ja vuodesta 1919 lähtien vankilana. Viimeiset vangit, jotka olivat tuberkuloosi- ja aids-potilaita, siirrettiin toisaalle 2002. Leikkaussali oli toiminnassa vuoteen 2004.

Saksalaiset teloittivat vankilassa 2. maailmansodan aikana juutalaisia. Neuvostoaikaan viimeinen teloitus tapahtui hirttämällä vuonna 1991.

Nyt vankilasta ollaan tekemässä kulttuuripuistoa. Toivottavasti myös ainakin osa vankilasta säilytetään museona.

Museovankilassa sai vapaasti kierrellä maksettuaan 30 EEK:n suuruisen pääsymaksun. Itselläni kului kierrellessä melkein 2,5 tuntia. Paikka on huonossa kunnossa, rapistunut sulkemisen jälkeen. Vankila olisi hyvä saattaa sellaiseen kuntoon kuin se oli toimiessaan. No, eipä se varmaan kovinkaan iloisempi tai kauniimpi ollut silloinkaan.

Kuvia tässä kertomuksessa on 134.

Linkki:
Patarein museovankila