Suomen ulkomaan kirjepostin järjestelyt 1875-1943

Petteri Hannula ja Juha Valtonen ovat tehneet melkoisen työn selvittääkseen postin saloja lähes 70 vuoden ajalta. Aikakausi johon teos sijoittuu sisältää Suomen historiassa monta tärkeää ajankohtaa. Tärkeimpinä tietenkin itsenäistyminen ja Venäjän vallasta irtaantuminen. Ajankohdassa liityttiin myös Maailman Postiliittoon ja solmittiin useiden maiden kanssa keskinäisiä postisopimuksia, jotka näkyvät nykyään lähetysten päällysmerkinnöissä ja ne ovatkin joskus hyvinkin erikoisia. Niihinkin löytyy vastauksia juuri julkaistusta teoksesta. Kirjepostin laajuus avautuu teoksen myötä hyvin ja sopimuksien vaikutus muun muassa postimaksuihin näkyy selkeästi. Ohjeiden määrä postin byrokratiassa on valtava, niinpä kirjassakin näkyy määräysten laaja kirjo. Vuosittain on tullut runsaastikin uusia määräyksiä vaikkapa lähetyksen sisällön tai päällyksen merkintöjen suhteen. Esimerkiksi painotuotteiden rajoituksia ja määritelmiä on tarpeen mukaan selkeytetty ja tekstin määrä määritelmissä on kasvanut merkittävästi.

Kirja antaa vastauksen myös moniin kysymyksiin, joita keräilijät ovat vuosikymmeniä esittäneet, kun ovat tuomareille lähetyksiään esitelleet. Ensimmäisen kerran on pykäläviidakko ulkomaan kirjepostin osalta esitetty selkeästi ja yksinkertaisesti. Kirjaan on todellakin koottu kaikki oleellinen tieto aikakauden määräyksistä, joita keräilijät tarvitsevat tulkitessaan kokoelmiensa aarteiden merkintöjä.

Aikakauteen mahtuu peräti viisi maailmanpostisopimusta, jotka sisälsivät myös kahden maailmansodansodan vaikutuksia, itsenäisten valtioiden muodostumista, kuningaskuntien hajoamista ja kaikkea mitä postinkulussa on vuosikymmenten aikana ehdoiksi määritelty. Niinpä teosta voi suositella kaikille keräilijöille apuvälineeksi lähetysten tulkintaan.

Tuo postin kapulakieli, joka teoksessa on säilytetty mahdollisimman alkuperäisessä muodossa, tuntuu näinä aikoina joskus aika huvittavalta, kuten toteamus, että "postikortti täytyy lähettää avoimena" tai "asiakirjat tulee lähettää joko siteenä tai avoimessa kuoressa". Yleensäkin tuo postin käyttämä kieli on nykyaikaan verrattuna hyvin huvittavaa, mutta toki aikakauteensa nähden ymmärrettävää.

Koska Suomella oli omat postisopimuksensa myös kahdenvälisesti muun muassa Neuvostoliiton ja Saksankin kanssa, antaa kirja vastaukset myös näiden lähetysten käsittelyyn ja taksoittamiseen. Myös Pohjoismainen postiliitto on saanut oman lukunsa, käsittihän tuo lopulta erillissopimukset näihin maihin, johon Islanti liittyi vasta 13 vuotta myöhemmin. Toisaalta teoksesta löytyy vastaukset myös Eestin ja Latvian kanssa tehtyhin erillissopimuksiin, jotka varsinkin Latvian osalta jäivät lyhytaikaiseksi, Neuvostoliiton miehitettyä maat toisessa maailmansodassa.

Yksi erikoisimmasta osasta kirjassa kertoo kenttäpostista saksalaiselle sotaväelle. Siitä selviää ne merkinnät, jotka löytyvät kirjeiden päältä ja miten lähetykset tulee käsitellä.

Kaiken kaikkiaan on teos oiva lisä kaikille keräilystä kiinnostuneille.

Hinta:

Tämän sivukooltaan A4-kokoisen, 138-sivuisen ja tukevasti kampasidottuna teoksen hinta on 72 euroa (sisältäen toimituksen Suomessa). Toimitusaika 2 viikkoa.

Tiedustelut ja tilaukset:

Joutjärven Postimerkkikerho ry; email: petteri(a)hannulat.net