Pakettiposti Suomesta ulkomaille 1888-1942,
taksat ja keskeisimmät määräykset

Petteri Hannula on uusimmassa teoksessaan tehnyt sen, mihin muut eivät vuosikymmenissäkään pystyneet. Ulkomaan pakettiposti on aina ollut hyvin haastava alue aktiivisille keräilijöille. Tietoa on ollut tähän saakka saatavilla hyvin hajanaisesti ja osittain sekin on ollut virheellistä, johtuen tulkinnoista.

Uudessa teoksessaan Hannula on koonnut tiedot aikakaudelta, jolloin Suomen historiassa oli monta murrosta. Oli sortokausi, kaksi maailmansotaa, itsenäistyminen ja ennen kaikkea ulkomaan postivaihdon merkittävä kasvukausi.

Vuosina 1888-1942, jota teos ajallisesti käsittelee, postireitit muuttuivat nopeasti ja uusia kuljetusmuotoja syntyi. Teokseen on koottu keskeisimmät määräykset aikakaudelta sekä tietenkin kuljetusreittien vaikutus postimaksuihin. Aikakaudella oli yleisesti käytössä kolme kuljetusvaihtoehtoa, suora merikuljetus nopeasti, kuljetus rautateitse Ruotsin tai Venäjän kautta ja hieman myöhemmin ilmateitse lentokoneella. Teoksessa käsitellään myös liitemaksut, kuten kirjaaminen ja vakuuttaminen kuljetusreitillä.

Teos tarjoaa kaikille hyvää ja tähän saakka käytännössä mahdottomalta tuntunutta tietoutta postimaksuista ulkomaan paketeille, joita useimmissa kokoelmissa on esillä. Niitähän on vaihtelevasti ollut vuosikymmenien ajan saatavilla ulkomaalaisissa ja kotimaisissa huutokaupoissa, mutta taksatietoutta, oikeaa sellaista on ollut vaikea löytää. Edes erikoiskirjastossammekaan Postimuseossa, ei ole ollut saatavilla kaikkea tietoa, vaan sieltäkin on puuttunut kokonaisten vuosien tietoja, kun kiertokirjekokoelmissa ei ole ollut mukana kaikkia liitteitä.

Yksittäisillä keräilijöillä on ollut tietoa, mutta kukaan ei tähän mennessä ole niitä pystynyt kokoamaan yksiin kansiin. Hannula on todellakin tehnyt sen, mitä monet ovat yrittäneet. Teos täydentää hyvin sitä aukkoa, johon on kaivattu vastauksia.

Suositellaan lämpimästi hankittavaksi jokaiseen kirjastoon ja filatelistinkin käyttökirjahyllyyn, onhan kyse merkittävästä käsikirjasta, joka jatkaa laadukkaan filateelisen postitaksakirjallisuuden kunniakkaita perinteitä.

Hinta:

Tämän sivukooltaan A4-kokoisen, 189-sivuisen ja tukevasti kampasidottuna teoksen hinta on 86 euroa (sisältäen toimituksen manner-Suomessa). Toimitusaika 2-3 viikkoa.

Tiedustelut ja tilaukset:

Joutjärven Postimerkkikerho ry; email: petteri(a)hannulat.net