Modernin filatelian postitaksat

135.000 taksatietoa ja yli 400 sivua tiivistä asiaa muodostaa melkoisen tietopankin modernin filatelian postitaksoista kattaen taksat vuosilta 1954-2001. Ensimmäistä kertaa on mukana myös taksoitukset postipaketeista ulkomaille, joita tietoja monet keräilijät ovat jo pitkään etsineet. Mukana on kaikki toistaiseksi löydetyt tiedot, sillä osa on jo kadonnut arkistojen hävitysten yhteydessä. Vaikka mukana on vain viimeisen viiden vuosikymmenen tiedot niin sivumäärä on kohonnut yli 400 sivun, jaettuna kahteen niteeseen.

Osassa 1 esitellään kohdealueiden mukaisesti lajeittain taksoitukset niin kirjepostille, rahaliikenteelle kuin paketeillekin. Erikoisimmat taksoitukset ovat niitä harvinaisempia lähetyslajeja kuten EMS tai superpika. Jotkut taksoitukset ovat olleet käytössä vain lyhyen ajan ja niitäkin kirjasta löytyy. Koska teknisistä syistä teos on jaettu kahteen osaan, niin ensimmäisessä osassa on mukana paljon ulkomaan pakettien tietoja. Itse asiassa vain neljännes on kotimaan ja kansainvälistä kirjepostia ja erikoisuuksia. Loput käsittelevät lähinnä modernin aikakauden ulkomaan paketteja ja niiden lisäpalveluita, siis ennen julkistamatonta tietoa arkistojen kätköistä. Vuosikymmenten saatossa ovat myös monet maat liitetty toisiin tai jaettu osiin, nämäkin asiat on pyritty huomioimaan ja esittämään selkeästi taksoituksen yhteydessä.

Osassa 2 esitellään ulkomaan lentopakettien taksoituksia 30 vuoden ajalta 270 sivun laajuudelta. Kun muistaa vielä, että nämä kaikki tiedot on jouduttu yhdistämään varsin monesta lähteestä, niin sivumäärä on ymmärrettävä ja työmäärä on ollut melkoinen.

Kirjan on tehnyt työryhmä, johon kuuluvat Petteri Hannula, Hannu Rasehorn ja Juha Valtonen, kaikki tunnettuja ja palkittuja filatelisteja, jotka parhaiten ehkä muistetaan työstään suomalaisen nuorisofilatelian hyväksi.

Useita vuosia kestänyt työ on saanut arvoisensa päätöksen ja kirjakin on saanut jo tunnustusta näyttelyfilatelian saralla. Se palkittiin Tavastex 2002 -näyttelyssä Vermeil-mitalilla, joka on yksi korkeimmista saavutuksista alallaan.

Julkaistu vuonna 2002.

Hinta:

Osat 1 ja 2 myydään nykyään samassa kovakantisessa niteessä. Sivukoko A4, yhteensä 430 sivua. Teoksen hinta on 126 euroa (sisältäen toimituksen manner-Suomessa). Toimitusaika 3-4 viikkoa.

Tiedustelut ja tilaukset:

Joutjärven Postimerkkikerho ry; email: petteri(a)hannulat.net