Arvoposti Suomesta ulkomaille 1888-1942,
taksat ja keskeisimmät määräykset

Petteri Hannula on uusimmassa teoksessaan tehnyt sen, mihin muut eivät vuosikymmenissäkään pystyneet. Ulkomaan arvoposti on aina ollut hyvin haastava alue aktiivisille keräilijöille. Tietoa on ollut tähän saakka saatavilla hyvin hajanaisesti ja osittain sekin on ollut virheellistä, johtuen tulkinnoista.

Uudessa teoksessaan Hannula on koonnut tiedot aikakaudelta, jolloin Suomen historiassa oli monta murrosta. Oli sortokausi, kaksi maailmansotaa, itsenäistyminen ja ennen kaikkea ulkomaan postivaihdon merkittävä kasvukausi.

Vuosina 1888-1942, jota teos ajallisesti käsittelee, määräykset muuttuivat kansainvälisten määräysten mukaan ja uusia kuljetusmuotoja syntyi, suurin osa arvopostista kuljetettiin laivoilla ja rautateitse. Teokseen on koottu keskeisimmät määräykset aikakaudelta, joista selviää syyt erilaisiin merkintöihin ja käytäntöihin. Yksi erikoisimmista määräyksistä oli se, että postimerkkejä ei saanut kiinnittää ryhmissä. Tällä määräyksellä pyrittiin estämään kuoressa olevien vikojen peittämistä ja siten sisällön katoamista tai vahingoittumista.

Teos tarjoaa kaikille hyvää ja tähän saakka käytännössä mahdottomalta tuntunutta tietoutta postimaksuista ulkomaan arvopostille, joita useimmissa kokoelmissa on esillä. Niitähän on vaihtelevasti ollut vuosikymmenien ajan saatavilla ulkomaalaisissa ja kotimaisissa huutokaupoissa, mutta taksatietoutta, oikeaa sellaista on ollut vaikea löytää.

Hinta:

Tätä sivukooltaan A4-kokoista, 30-sivuista ja tukevasti nidottua teosta voi myös tilata lähettämällä 20 euron – sisältää postituskulut – setelin tilaajan yhteystietojen kanssa osoitteeseen: Joutjärven Postimerkkikerho ry, c/o Hannula, Norokuja 5 L, 02770 Espoo.

Tiedustelut:

email: petteri(a)hannulat.net